Dzięki staraniom warszawskiego wydawnictwa Bajka, na księgarnianych półkach, pojawiła się właśnie zupełnie niesamowita księga! To “Mała historia kuchni. Dzieje się je” – opowieść o zmieniającej się kulturze stołu i gotowania, które wraz z rozwojem cywilizacji, ewoluują i są w ciągłej przemianie.
Autorem książki jest Łukasz Madelski, którego możecie znać z radiowej Dwójki. To właśnie antenie tej rozgłośni prowadzi audycję o kuchni, historii i literaturze, zatytułowaną “Droga przez mąkę”. Autor interesuje się zarówno historią, jak i kuchnią, o jednym albo o drugim napisał już kilka książek. Jednak “Mała historia kuchni. Dzieje się je” to cudowna hybryda pasji, wiedzy z obu dziedzin i wspaniała przygoda dla czytelników w każdym wieku. To międzypokoleniowa lektura, lekka, arcyciekawa, z mnóstwem informacji i ciekawostek.
Książka nie byłaby jednak aż tak imponująca, gdyby nie oprawa graficzna i ilustracje Adama Pękalskiego. Dzieki dużemu formatowi publikacji możemy cieszyć się wielkimi, kolorowymi obrazami, pełnymi detali i dowcipu, jakim charakteryzują się wsystkie znane mi prace tego ilustratora.
Opowieść zaczyna się w starożytnym Egipcie i wiedzie czytelnika przez wszystkie epoki, aż do XXI wieku, a nawet dalej… Ostatni rozdział został poświęcony kuchni przyszłości, czyli temu czego możemy się spodziewać. Autor pokusił się o wytypowanie siedmiu dań, które na pewno będziemy jedli, a wśród nich takie rarytasy jak robaki, glony i wodorosty i kilka innych, których Wam nie zdradzę, żeby nie psuć Wam zabawy.
Zapewniam, że książka nie zawiedzie nikogo. Każda wielka rozkładówka kryje zaskakujące odkrycia. Ku radości dzieci, nie zabraknie informacji o słodyczach niemal wszystkich epok! Czy wiecie chociażby, że drożdżówki zawdzięczamy przypadkowi, który sprawił, że piwo wlało się do ciasta na chleb w starożytnym Egipcie?! Albo, że guma do żucia pojawiła się już w epoce wielkich odkryć geograficznych?
Wygląda na to, że piwo jest popularne i bardzo lubiane od wieków, ale czy przyszłoby Wam do głowy, by podgrzewać je i mieszać z serem? Takie przysmaki można było wypróbować w średnowieczu, a jesli komuś nie posmakowało, zawsze mógł sięgnąć po popularną wodę z octem 🙂
Ta książka ukazuje nie tylko przemianę samego gotowania i popularnych smaków, ale również ewolucję zasad zachowania przy stole, podczas posiłków.
Autor wyłuskał najciekawsze w historii ludzkości elementy także tej sfery. W starożytnych Grecji i Rzymie jadano leżąc na sofach, które do wspólnych posiłków ustawiano w literę U… Spróbujcie sobie wuobrażić taki rodzinny obiadek dzisiaj 🙂
“Mała historia kuchni. Dzieje się je” to też kopalnia wiedzy o najbardziej znaczących kucharzach świata, o ludziach którzy mieli największy wpływ na kuchnię i gotowanie w swoich czasach, a ich dokonania mają wpływ do dzisiaj.
Ogrom wiedzy, ciekawostek, infpirujących faktów… polecam z całego serca wszystkim, niezależnie czy lubicie gotować 🙂 Zajadajcie się “Małą historią kuchni. Dzieje się je”!
tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je
tekst: Łukasz Modelski
ilustracje: Adam Pękalski
wydawnictwo: Bajka, 2020
objętość: 64 strony w formacie: 275 x 305 mm
dla dzieci w wieku: 7+
cena okładkowa: 49,90 zł