“Leniwy pieróg czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)” to nowa książka kucharska, która ukazała się staraniami krakowskiego wydawnictwa Bona. To zbiór prostych, a niejednokrotnie zaskakujących, przepisów wegetariańskich, przedstawiony w sposób przystępny dla dzieci i młodzieży oraz… niewprawnych dorosłych 🙂
Łącznie to ponad czterdzieści receptur na nieco zwariowane tradycyjne polskie dania. Przepisy zostały podzielone na dwie części – słone i słodkie. Wśród pierwszych są zupy, bigos, chleb, ogórki kiszone i inne dania warzywne.
W rozdziale o słodkościach i deserach, oprócz ciast i babeczek, znajdują się propozycje śniadań na słodko, jak owsianka z gruszką czy leśny budyń z kaszy jaglanej.
Co ważne – przepisy są tak zestawione, że znajdziecie coś na każdy sezon. Jest sałatka wiosenna i grzybowa wigilijna, więc książka może być w użycu przez okrągły rok. Znajdziecie tu zarówno przepisy wegańskie, jak i wegetariańskie. Część z nich ma w składzie jajka i mleko, ale oczywiście nie wszystkie.
Oprócz dwóch rozdziałów z przepisami, w książce znajdziecie Przybornik, czyli ilustrowany słownik akcesoriów kuchennych, prosty przelicznik kulinarny i miejsce na notatki i własne przepisy.
Opracowanie graficzne jest bardzo ciekawe. Dużą rolę w ilustracjach odgrywa pognieciony papier oraz kolorowe, nakładane grubą warstwą farby, stemple wykonane z owoców, warzyw i ziół. Zarówno w samych przepisach, jak i w opracowaniu graficznym, jest mnóstwo lekkości i kreatywności.
Autorką jest, od czterech lat wegetarianka, graficzka i podróżniczka, Agata Dobrowolska. Od dzieciństwa fascynuje ją pyszne jedzenie i gotowanie. Przygodę kulinarną rozpoczynała już w dzieciństwie, jako asystentka swojej babci, a z czasem, mieszkając we Włoszech, poznała tajniki kuchni wege. Ta publikacja powstała na bazie jej pracy magisterskiej, zrealizowanej na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Uważam, że gotowanie z dziećmi i przez dzieci jest bardzo ważne. Wspólne czynności wykonywane w kuchni zbliżają i integrują, gotowanie uczy precyzyjności, jest świetnym polem do wykorzystania kreatywności… no i nic tak nie smakuje dziecku jak potrawa, którą przyrządziło samodzielnie. To też idealny sposób na niejadka albo dziecko, które deklaruje, że nie lubi warzyw. Dzięki przepisom w tej książce możecie pokazać dziecku, że warzywa też są pyszne, a owsianka nie musi być nudna.
Podrzucajcie tę książkę dzieciom… może dzięki niej będziecie mieli chciażby mniej pracy przed świętami Bożego Narodzenia 🙂
tytuł: “Leniwy pieróg czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)”
tekst i ilustracje: Agata Dobrowolska
wydawnictwo: Bona, 2017
objętość: 80 stron
dla dzieci, które chcą samodzielnie gotować
cena okładkowa: 39,90 zł
Bardzo fajna książeczka 🙂 jak na razie wypróbowałam przepis na piernik z fasoli.. mhmmm pyszny! I do tego książeczka jest ślicznie wydana
ale super…. ja tego jeszcze nie robiłam, mówisz, że dobry to w weekend robimy 😀