“Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” to idealna propozycja dla dzieci, które interesują się kulinariami! Mam taki przypadek w domu, więc u nas baaaardzo się przydaje 🙂
Książka wprowadza czytelnika w świat naleśników i jak się okazuje… te proste danie ma niesamowicie długą historię i jest zakorzenione w kuchennej tradycji niemal każdego zakątka Ziemi. Wszak można zrobić je łatwo na mnóstwo sposobów i każdy z nich jest udany. Tak jak sugeruje tytuł… po prosty WSZYSCY jedzą naleśniki. Znacie kogokolwiek kto ich nie lubi? U nas niezależnie od usmażonej ilości, znikają wszystkie w zawrotnym tempie… też tak macie?
W pierwszej części książki są omówione podstawowe składniki. Każdy z nich ma oddzielną rozkładówkę. Tu dowiadujemy się, że potrzebna jest mąka, skąd się ona bierze i jak powstaje, jak również mleko, jajka i inne.
Druga zaś część publikacji to już właściwa książka kucharska z przepisami. A tu całe bogactwo naleśników – cienkie z serem z Polski, tortille z Meksyku, Dosa z Indii czy Serabi z Indonezji. Łącznie książka zawiera szesnaście prostych, bogato zilustrowanych receptur.
Bardzo proste, krótko i zrozumiale opisane, bogato zilustrowane – sprawia, że nawet małe, samodzielnie czytające dziecko, jest w stanie sobie poradzić. U nas póki co dorosły zajmuje się samym smażeniem, ale cała reszta należy do kompetencji dziecka 🙂 Jest pysznie i satyfsakcjonująco.
Książka ma poręczny kwadratowy format, śliczny niepowlekany papier i jest bardzo bogato zilustrowana. W zasadzie każda strona jest ilustracją. Każdy przepis został wzbogacony portretem kucharza z danego kraju. To dodatkowo buduje wiedzę o świecie, ukazuje charakterystyczny wygląd czy strój przedstawiciela poszczególnych narodowości.
Smażcie naleśniki, a tym bardziej zachęcajcie dzieci do tego, będziecie mieć czasem śniadanie do łóżka 🙂